HTML

Üres Tér Színtársulat Pécs

Az Üres Tér Színtársulat Pécs blogja.

Friss topikok

  • Dóri: Sziasztok! Dóri vagyok. Épp ma láttam a tv-ben egy riportot veletek és nagyon tetszett az egész. ... (2008.10.29. 17:51) További Baleset előadások
  • Buzzy: Mégsem mi szedjük le. Elkérték tőlünk újrahasznosítás céljából. (2008.06.16. 19:44) Megnyitottuk...
  • El Lobo - A farkas: A blog feltöltéséhez s így igazi indulásához nagyon sok sikert kívánok! (2008.03.13. 20:10) Bemutató

Linkblog

A társulatról

2008.03.13. 10:25 :: Üres Tér Társulat

 
   Társulatunk pécsi alkotó szellemű fiatalok csoportja. 2004 – ben indultunk egy gimnáziumi tornateremből, ekkor a csapat az Ensemble nevet viselte. Ez a francia szó azt jelenti együtt és a kollektív alkotói folyamatra utal, amely munkánkat jellemzi. Az így induló csoport 2005 – ben elnyerte a hazai diákszínjátszás legrangosabb elismerését, arany minősítést szerzett az Országos Diákszínjátszó Találkozón.
   A következő évadban a gimnáziumtól és a diákszínjátszástól elszakadva átköltöztünk a Dante kávéház pincéjébe, megtéve ezzel az első lépést független társulatunk létrehozása felé. Nevünket megváltoztattuk, Peter Brook, angol rendező alapműve után Üres Tér Társulatra. „Vehetek akármilyen üres teret, és azt mondhatom rá: csupasz színpad. Valaki keresztülmegy ezen az üres téren, valaki más pedig figyeli; mindössze ennyi kell ahhoz, hogy színház keletkezzék.” Még ugyanebben az évben létrehoztuk a társulat hátteréül szolgáló, annak működését segíteni hivatott egyesületünket, melynek drámapedagógusok, színházi emberek és színésznövendékek egyaránt tagjai. 2006. őszén, kinőve addigi termünket, még tovább léptünk és egy használaton kívüli laktanyába alakítottuk ki közös erővel munkahelyünket, ahol sikerült egy komoly színházi és társulati munkára alkalmas teret kialakítanunk.
  Célunk új színházi eszközök és formák kipróbálása, a tér életre keltése a színészi jelenléttel és a közös munkából születő rituális varázzsal.
 
Előadásaink:
 
2004/2005: Tasnádi István – Phaidra
2005/2006: Tasnádi István – Közellenség
2006/2007: Üzenetek a palackban (saját kreáció)
2006/2007: Tamási Áron - Énekes madár
2007/2008: Egressy Zoltán: Baleset
 
 
   Fennállásunk első két évében a kortárs hazai írónk, Tasnádi István drámái nyomán készítettünk előadásokat, először a Phaidra, majd a Közellenség című darabját vittük színpadra. Ezeket igyekeztünk minél több pécsi kulturális helyen és eseményen megmutatni, kisebb és nagyobb tereken szerepeltünk teltházas előadásokkal. Lehetőségünk nyílt játszani az Ifjúsági Házban, az Anna Udvarban vagy például a POSZT ideje alatt a Széchenyi téren álló Alexandra Színpadon.
 
   Eleinte tehát a pécsi kulturális életben próbálgattuk szárnyainkat, a nyáron viszont messzebbre merészkedtünk.  Alkalmunk nyílt részt venni Európa legrangosabb színházi találkozóján egy ifjúsági programban. Csapatunk egy része háromszor mutatta be az Avignoni Színházi Fesztiválon a nyár folyamán készített Üzenetek a palackban című saját darabunkat. Ez a francia nyelvű előadás három etűdből áll össze, melyekbenvizsgáljuk a zenei ritmus és a test ritmusának kapcsolatát. Ezt a darabot az ősz folyamán Pécs több kulturális helyén is előadtuk (Művészetek Háza, Bázis Galéria).
Énekes madár című darabunkat többször játszottuk színházilag szokatlan terekben (Kaptár – a Romszínház, Hattyúház, Bázis Galéria, Remete rét), valamint felléptünk a POSZT OFF programjában és a Harmadik Színházban is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://urestertarsulat.blog.hu/api/trackback/id/tr82379011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása