HTML

Üres Tér Színtársulat Pécs

Az Üres Tér Színtársulat Pécs blogja.

Friss topikok

  • Dóri: Sziasztok! Dóri vagyok. Épp ma láttam a tv-ben egy riportot veletek és nagyon tetszett az egész. ... (2008.10.29. 17:51) További Baleset előadások
  • Buzzy: Mégsem mi szedjük le. Elkérték tőlünk újrahasznosítás céljából. (2008.06.16. 19:44) Megnyitottuk...
  • El Lobo - A farkas: A blog feltöltéséhez s így igazi indulásához nagyon sok sikert kívánok! (2008.03.13. 20:10) Bemutató

Linkblog

2004. Phaidra - ODT kritika

2008.03.13. 10:37 :: Üres Tér Társulat

Szenvedély- betegség(?)
 
“Van egy nő. Szeret. A neve: Phaidra”
 
   A női lét, a szenvedélyekkel való találkozás és annak különös csudavolta mindig is foglalkoztatta a férfit -az embert-, s az Ensemble színkör tolmácsolásában egy meglehetősen egyedi előadást láthattunk.
A fiatal és provokatív rendező (Kőrösi Márk) darabja alaposan átgondolt, logikusan és szokatlanul felépített szimbólumrendszerrel dolgozik, melynek központi elemei a pohár víz (Phaidra tisztessége) és egy mini homokozó- készlet, a hozzáillő homokvárakkal (Hüppolitosz lelkének gyermeki darabja). A szinte teljesen üres színpad, a kar és a zeneválasztás, a színészi játék pedig a megfelelő mértékben élteti és használja fel az “ajándékba kapott”, még a gyakorlott nézőnek is szokatlan formanyelvet.
   A bő félórás darabot tátott szájjal ültük végig, láthatóan sokkolt és gondolkoztatott, jött és tarolt a csapat. Phaidra tündökölt a szerető feleség, az uralkodó, a gondoskodó mostoha és a végtelenül szerelmes asszony szerepében, s az őt alakító (Kraft Anita) dicséretére legyen mondva: mindvégig hiteles, erős és karakteres tudott maradni.
Szüksége is volt rá, hisz a csoport többi tagja is komoly színpadi jelenléttel és fegyelemmel bírt, a Hüppolitoszt játszó fiú (Kereki Balázs) mindvégig láthatóan összpontosított és megélte a történetet, Thészeusz (Horváthy Gáspár) igazán remekül hozta az örök férfi és vezető alakját, s a kar tagja tovább emelték az előadás fényét.
   Teljesen lenyűgözött a darab, el tudtam merülni benne és a történet visszássága ellenére- vagy talán éppen azért-, egyre inkább átéreztem Phaidra vágyódását… Ez azonban hozzásegített a legkisebb furcsaságok, oda nem illő részletek azonnali észrevételéhez. Példának okáért a sajátos rendezés egyik gócpontja a szűz szolgáló megerőszakolása, melyet egy törtfehér műanyaglap átlyuggatása jelez- megdöbbentően és hitelesen-, majd azt Phaidra és Hüppolitosz beszélgetése követi.   A központi kérdés: bűnös-e a lány erkölcsének megrablója? Végül csupán 15 korbácsütésnyi büntetést szabnak ki a férfire, s mit tesz ekkor a meggyalázott-egyébként nagyon tehetséges- leányzó? Egy hisztis cica mozdulataival robog ki a színpadról, noha egy megerőszakolt, kisemmizett nő a legritkább esetben néz ki úgy, mintha a körme tört volna le.
   Hasonló hiányérzetet keltett bennem, hogy a Hüppolitoszban lejátszódó lelki folyamatokat- kezdve egyfajta beteges tisztaságmániától a későbbi megint csak sajátságos megbánásig- mindvégig látjuk az őt alakító fiú arcán, mozdulataiban, kivéve a leghangsúlyosabb pillanatot: amikor úgy dönt, teret enged vágyainak. Maga az aktus gyönyörűen kidolgozott pillanat, a víz kiöntése egyértelmű jelzés, csakúgy, mint annak visszatöltögetése.
   S hogy mitől lesz a darab igazán kor- és kórrajz? Thészeusz inkább kívül maradna a történéseken, nem akar dönteni, s a viszonyról csupán, mint az ő hírnevét besározó sajnálatos -és Phaidrának megbocsáthatatlan- eseményről vesz tudomást. Már- már unalomig ismételgeti a klasszikus férfiszólamokat: én dolgozom, de nem lehet rátok bízni semmit, pedig mindent megteszek értetek, jaj, nekem mi mindent kell kiállnom… Az önfeláldozás bajnokának készül, s ettől igazán szánalmassá válik, míg végül csak Phaidra tűnik erkölcsösnek- és megközelítőleg normálisnak...
 
   Egynéhány apró gyengeségével, különleges hangulatával, hiteles alakításaival a darab nemcsak nézhető, de szerethető is, így méltán kapott a csoport az idei döntőn arany oklevelet.        (a 2005 – ös Országo Diákszínjátszó Találkozó kritikája)

Szólj hozzá!

Címkék: kritika odt

A bejegyzés trackback címe:

https://urestertarsulat.blog.hu/api/trackback/id/tr80379026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása